سایه روشن بازار مسکن در میانه پاییز
## بحران مسکن: از کمبود هفت میلیونی تا رکود بازار
در شرایطی که کاهش قدرت خرید و تورم افسارگسیخته، حکایت از دشواری دسترسی به مسکن برای اقشار متوسط و کمدرآمد دارد، خبر از کمبود هفت میلیون واحدی مسکن در کشور، نگرانیها را دوچندان کرده است. این آمار نگران کننده توسط عباس صوفی، نماینده مجلس، به نقل از وزارت راه و شهرسازی اعلام شده است.
**نهضت ملی مسکن: وعدهای که به سرانجام نرسید**
برنامه نهضت ملی مسکن که با هدف ساخت سالیانه یک میلیون واحد مسکونی در سال ۱۴۰۰ به راه افتاد، به نظر میرسد نتوانسته به اهداف خود دست پیدا کند. در این طرح، پس از ثبتنام اولیه هفت میلیون متقاضی، فقط حدود پنج میلیون نفر شرایط دریافت مسکن حمایتی را احراز کردند. اما عدم استقبال از این طرح، به دلایلی همچون عرضه واحدهای مسکونی در مناطق دور از تقاضا، ابهام در پروژه و عدم توانایی مالی مردم در پرداخت هزینه مسکن، منجر به عدم موفقیت آن شده است.
**دولت سیزدهم: تعهدی که محقق نشد**
دولت سیزدهم که ساخت چهار میلیون واحد مسکونی را در برنامه خود قرار داده بود، در پایان کار خود اعلام کرد که فقط زمینی برای ۲.۶ میلیون واحد مسکونی تهیه و ۵۰۰ هزار واحد را افتتاح کرده است.
**سایه رکود بر بازار مسکن**
با پایان کار دولت سیزدهم و با تغییر وزارت راه و شهرسازی، به نظر میرسد هدف جدید وزارتخانه تامین مسکن برای متقاضیان واقعی باشد. فرزانه صادق، وزیر راه و شهرسازی در این باره میگوید: “ ما باید از آماری سازی دست برداریم و به تعهداتی که در سالهای گذشته داده ایم عمل کنیم.”
**کمبود بودجه و رکود ساخت و ساز**
یکی از دلایل اصلی عدم موفقیت برنامه نهضت ملی مسکن، کمبود بودجه بوده است. این مشکل از سوی کارشناسان، سازندگان، مسئولان و رسانه ها در سه سال گذشته مطرح شده و هنوز حل نشده است. علاوه بر کمبود بودجه، نمی توان از مشکل کمبود توانایی مالی متقاضیان واقعی و همچنین کمبود منابع بانکی غافل شد.
**رکود در بازار مسکن**
رکود در بازار مسکن نیز به دلیل گرانی بیش از حد مسکن و کاهش قدرت خرید مردم اتفاق افتاده است. به گفته کیانوش گودرزی، رییس اتحادیه مشاوران املاک، نرخ اجاره در تهران نسبت به سال گذشته بین ۱۵ تا ۳۰ درصد افزایش یافته اما در بخش خرید و فروش با رکود کامل مواجه هستیم. بر اساس برآوردها مدت زمان خانه دار شدن به ۷۰ تا ۸۰ سال رسیده است.
**راه حل چیست؟**
سازندگان مسکن معتقدند که برای حل مشکل مسکن باید زمینی ارزان قیمت یا رایگان در اختیار آنها قرار گیرد و همچنین قراردادهای با سازندگان تعدیل شود. در این مدل، نیمی از واحدها به سازندگان و نیمی دیگر به دولت اختصاص می یابد و هر دو طرف می توانند واحدها را در اختیار متقاضیان طرح مسکن ملی قرار دهند.
**سخن آخر**
در شرایط فعلی با وجود کاهش قدرت خرید و رکود در بازار مسکن، حل مشکل مسکن نیاز به راه حل های جدید و موثر دارد.