## تاثیر مثبت رشد نرخ دلار نیما بر بورس، اما با چالش های پیش رو
رشد نرخ دلار نیما در حال حاضر به طور قابل توجهی بر سودآوری شرکتهای بزرگ و به ویژه پالایشی، پتروشیمی، معادن و فلزات تاثیر مثبت میگذارد. افزایش نرخ فروش و حاشیه سود این صنایع، به احتمال زیاد در گزارشهای سه ماهه بعدی منعکس خواهد شد و انتظار میرود که گزارشهای خوبی در دی ماه به بازار مخابره شود. این موضوع در فروش ماهانه شرکتها نیز قابل مشاهده است و تا اینجا همه چیز خوب پیش میرود.
با این حال، دو چالش اساسی در بازار بورس وجود دارد. اول، نرخ بهره بالا که فشار زیادی بر شرکتهای بورسی وارد میکند. دوم، فروش اوراق که به بازار شوک وارد میکند. برای کاهش تاثیر منفی این تصمیمات، مقرر شده است که صندوقهای درآمد ثابت بخشی از منابع خود را از اوراق به سمت بورس تغییر دهند. این موضوع میتواند تاثیر مثبتی بر بازار سرمایه داشته باشد، اما تا زمانی که نرخ بهره بالا است، مقداری فشار بر شرکتهای بورسی وجود خواهد داشت.
خبرهای منتشر شده از بودجه سال آینده نیز نشان میدهد که نرخ دلار نیما در سال آینده به طور متوسط 55 هزار تومان خواهد بود. این عدد میتواند از 48 هزار تومان فعلی به تدریج افزایش یابد. در اوایل سال آینده، نرخ دلار نیما بین 50 تا 60 هزار تومان خواهد بود و میانگین سال آینده روی 55 هزار تومان تثبیت خواهد شد.
در چند ماه گذشته، شرکتها محصولات خود را بر اساس دلار 40 هزار تومانی به فروش میرساندند. اگر تا سال آینده فروش شرکتها از دلار 40 هزار تومانی به میانگین 55 هزار تومان برسد، نرخ فروش شرکتها در سال آینده حدود 40 تا 50 درصد رشد خواهد کرد. این افزایش نرخ فروش میتواند سود شرکتها را به همین میزان افزایش دهد و همچنین به دلیل تاخیر در افزایش هزینه تولید، حاشیه سود را نیز بهبود بخشد. به عبارت دیگر، انتظار میرود که سود شرکتها در مقاطع بعدی بیش از 50 درصد افزایش یابد.
شرکتهایی که در حال حاضر با P/E پایین (حدود 4 و 5) معامله میشوند، با افزایش سودها، P/E ارزندهتری خواهند داشت و به احتمال زیاد تقاضای خرید این سهام تقویت خواهد شد. اما این اتفاق به تدریج اتفاق خواهد افتاد، و بازار باید با مشاهده گزارشهای مالی، به این افزایش سود واکنش نشان دهد و قیمت سهام را بازنگری کند.
با این حال، در کوتاه مدت، چالش فروش اوراق همچنان وجود دارد. حجم فروش اوراق در بودجه سال آینده بالا است و بازار همچنان تحت تاثیر این موضوع خواهد بود. هرچند در کوتاه مدت، صندوقها بخشی از منابع خود را از اوراق به سهام تبدیل میکنند که میتواند تاثیر مثبتی داشته باشد، اما مساله اصلی، دلار است.
با توجه به سابقه تاریخی، تا زمانی که روند صعودی قوی دلار و طلا در بازار داخلی ادامه داشته باشد، علاقهمندان به سهام تمایل به فروش سهام و تبدیل آن به طلا و دلار خواهند داشت تا در آن بازار عقب نمانند. اما در ماههای بعدی، با آرام شدن بازار دلار، کسانی که سهام خود را فروخته و طلا و دلار خریداری کردهاند، طلا و دلار خود را به سهام تبدیل خواهند کرد. این اتفاق منجر به کاهش فروش در بازار سهام و افزایش تقاضا برای سهام خواهد شد.
در نهایت، تا زمانی که دلار در حال افزایش است، تاثیر منفی بر بورس وجود دارد. اما با توقف روند افزایشی دلار، پول به سمت بازار سهام باز خواهد گشت. توقف رشد دلار به وضعیت منطقه و انتخابات آمریکا بستگی دارد. در چند روز آینده، انتخابات آمریکا برگزار خواهد شد و این موضوع میتواند تاثیر قابل توجهی بر وضعیت بورس داشته باشد.
بازار سرمایه بر اساس انتظارات معامله میکند. در حال حاضر، انتظارات منفی در مورد وضعیت منطقه و انتخابات آمریکا، تاثیر منفی بر رشد دلار و طلا گذاشته و این تاثیر منفی را در بورس مشاهده میکنیم. اما با نزدیک شدن به انتخابات آمریکا، انتظار میرود که این انتظارات منفی به تدریج کاهش یابد و این احتمال وجود دارد که با فروکش کردن انتظارات منفی، بورس تاثیر مثبتی بگیرد.