دبیر شورای عالی انقلاب فرهنگی از علت رویارویی استعمار با زبان فارسی رازگشایی کرد

0

## زبان فارسی، میراث معنوی مشترک و هدف استعمار

حجت الاسلام عبدالحسین خسروپناه با تاکید بر وجود ویژگی های کلامی و عرفانی در ادبیات فارسی، مسئولیت همه ما را در قبال حفاظت از این میراث گرانبها سنگین تر توصیف کرد. وی با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری بر لزوم بازگشت زبان فارسی به جایگاه پیشین خود به عنوان زبان علم در جهان، بر لزوم تلاش جدی در این مسیر تاکید کرد.

خسروپناه با اشاره به تلاش های استعمارگران در قرن نوزدهم برای تضعیف زبان فارسی در شبه قاره، افغانستان، ترکیه و حتی ایران، گفت: ” استعمارگران با تغییر خط و جدا کردن نسل جدید از این میراث ارزشمند، در برخی کشورها به اهداف خود تا حدودی دست یافته اند.”

اما چرا استعمار با زبان فارسی مشکل داشت و دارد؟ خسروپناه در پاسخ به این سوال، گفت: ” راز این دشمنی در حامل بودن زبان فارسی از فرهنگ حکمی نهفته است. این فرهنگ و حکمت بنیان مفهومی عمیق و پنهان دارد که کمتر به آن پرداخته شده است. تمام شاعران فارسی زبان، ادبیات فارسی را حکمت بنیان بیان کرده اند.”

وی با تاکید بر پیوند حکمت و شریعت در زبان فارسی، گفت: ” وقتی به اشعار حکمت بنیان بزرگان ادبیات فارسی مراجعه می کنیم، همزمان با حکمت نظری و عملی در اشعارشان روبرو می شویم. عرفان ادبی ما نیز عرفان نظری و عملی را در برمی گیرد. مهم ترین بحث حکمت نظری، سه مساله است: ربط متغیر به متغیر، ربط متغیر به عالم ثابت و ربط ثابت به ثابت. عرفا و ادبای ما دقیقا به این حکمت نظری پرداخته اند.”

خسروپناه با اشاره به حکمت های عملی نهفته در ادبیات فارسی، از جمله عزت نفس، کرامت، بردباری، تواضع، عاقبت نگری، توکل، هوس ستیزی، شفقت، ساده زیستی و شجاعت، گفت: ” این حکمت های عملی، گوهر آثار ادبای ما را تشکیل می دهند.”

وی در ادامه با تاکید بر اینکه برخی به ناحق ادبای ما را خردستیز می نامند، گفت: ” آن ها با خرد جزئ بسندگی مخالف بودند و با خرد کل همسو بودند. اما در جهان مدرن که حقیقت آن انسان گرایی است، چیزی به نام عقل کل پیدا نمی کنیم. من معتقدم آنچه استعمار به دنبال فارسی زدایی بود، رازش در فرهنگ حکمی است. حکمتی که عرفا و ادبا از قرآن گرفته اند.”

اجلاس “گفت وگوهای فرهنگی آسیایی، زبان فارسی میراث معنوی مشترک” در قالب “هفته گفت وگوهای فرهنگی آسیایی” به همت سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی، در چهاردهم و پانزدهم مهرماه جاری و به میزبانی شهر نیشابور برگزار می شود. هفته گفت وگوهای آسیایی از 13 تا 16 مهرماه در نیشابور و مشهد در حال برگزاری است.

پایگاه خبری پارسی خبر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *