همزمان با آغاز فصل گرما و افزایش احتمال شیوع بیماری تب کریمه کنگو، ادارهکل دامپزشکی سیستان و بلوچستان با برگزاری دورههای آموزشی برای دامداران و عموم مردم، بر ضرورت رعایت نکات بهداشتی و تهیه گوشت قرمز از قصابیهای مجاز تاکید کرد.
دکتر سرگزی، مدیرکل دامپزشکی استان، با اشاره به اهمیت آگاهیبخشی در پیشگیری از این بیماری مشترک بین انسان و دام، اظهار داشت: این کلاسهای آموزشی با هدف ارتقاء سطح دانش بهرهبرداران و ارائه اطلاعات دقیق در خصوص علائم، راههای انتقال، روشهای پیشگیری و اقدامات لازم در صورت مواجهه با تب کریمه کنگو در مناطق روستایی و عشایری برگزار میشود.
وی افزود: تب کریمه کنگو به آسانی از طریق گزش کنهها و تماس با خون یا ترشحات دامهای آلوده به انسان منتقل شده و میتواند سلامت جامعه را به طور جدی تهدید کند. بنابراین، اطلاع از شیوههای پیشگیری و رعایت اصول بهداشتی برای جلوگیری از انتشار این بیماری از اهمیت ویژهای برخوردار است.

دکتر سرگزی ضمن تاکید بر همکاری دامداران با تیمهای آموزشی دامپزشکی در راستای ارتقاء بهداشت عمومی، خاطرنشان کرد: این برنامه آموزشی تا پایان فصل گرما ادامه خواهد داشت و امیدواریم با مشارکت فعال همه گروهها، شاهد کاهش خطر شیوع این بیماری در استان باشیم.
در همین راستا، معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان نیز با هشدار نسبت به فعال شدن عامل انتقال تب کنگو در دامها، از مردم خواست تا از خرید گوشتهای فاقد مهر دامپزشکی و کشتار غیرمجاز خودداری کرده و تنها از قصابیهای مجاز، گوشت مصرفی خود را تهیه کنند.
خداداد شیخزاده با بیان اینکه تب خونریزیدهنده کریمه کنگو یک بیماری ویروسی تبدار و حاد است، افزود: این بیماری میتواند از طریق گزش کنه آلوده یا تماس مستقیم با خون، ترشحات، لاشه یا گوشت دام آلوده و همچنین خون، بزاق، ادرار، مدفوع و استفراغ فرد بیمار منتقل شود.
وی با تاکید بر اینکه این بیماری در دام هیچ علامت ظاهری مشخصی ندارد، علائم آن در انسان را شامل شروع ناگهانی تب، سردرد شدید، درد شدید در ناحیه پشت و کمر، تهوع و استفراغ، اسهال و درد شکم و در برخی موارد خونریزی از تمام نقاط بدن به ویژه به صورت زیرپوستی عنوان کرد و هشدار داد: تاخیر در مراجعه به بیمارستان میتواند منجر به مرگ فرد مبتلا شود.
دکتر شیخزاده به مردم توصیه کرد: از خرید گوشتهای بدون مهر دامپزشکی خودداری کنند و هنگام تماس با دام یا لاشه آن (مانند قصابی، کمک به زایمان دام، خرد کردن گوشت، تیمار کردن، پشم چینی و تمیز کردن آغل) از وسایل حفاظت فردی شامل کلاه، ماسک، عینک، دستکش، روپوش، پیشبند پلاستیکی و چکمه استفاده کنند.
وی همچنین تاکید کرد: قبل از خرد کردن و مصرف گوشت تازه دام ذبح شده، حداقل ۲۴ ساعت لاشه و ۴۸ ساعت امعاء و احشاء آن (دل، جگر، قلوه) در دمای ۴ تا ۸ درجه یخچال نگهداری شود. از مصرف جگر و گوشت دام به صورت خام یا نیمپز خودداری کرده و هرگز کنه را با دست جدا یا له نکنند.
دکتر شیخزاده در پایان یادآور شد: در صورت مشاهده فردی با علائم شبیه سرماخوردگی یا خونریزی از نقاط مختلف بدن با سابقه تماس با دام، فوراً او را به بیمارستان بوعلی زاهدان و در سایر شهرستانها به نزدیکترین بیمارستان یا مرکز خدمات جامع سلامت راهنمایی کنید.