از ۱ دی ماه خسارت افت قیمت خودرو اجرایی میشود
از ابتدای دی ماه امسال، پرداخت خسارت افت قیمت خودرو در تصادفات رانندگی به مرحله اجرا درآمده است. این تصمیم که حاصل اصلاح ماده ۷ آییننامه اجرایی ماده ۳۰ قانون بیمه شخص ثالث است، نقطه عطفی در حمایت از حقوق رانندگان محسوب میشود. پیش از این، علیرغم پیشبینیهای قانونی که قدمتی نیمقرنی دارد، به این مسئله مهم توجه کافی نشده بود. اکنون، کاهش ارزش وسیله نقلیه پس از تصادف، بخشی از تعهدات بیمهای محسوب میشود و فرآیند دریافت خسارت نیز تسریع شده است.
سرعت بخشیدن به این فرآیند، تا حد زیادی مدیون گسترش سامانه کروکی آنلاین و آموزشهای مربوط به آن است که از سال گذشته آغاز شده است. با توجه به آمار سالانه بیش از دو میلیون تصادف در کشور، که اکثریت آن (۸۵ درصد) خسارتی هستند و بیش از ۷۸ درصد آنها زیر سقف ۴۰ میلیون تومان خسارت دارند، سامانه کروکی آنلاین به ویژه در تصادفات با خسارت کم، نقش موثری در تسریع روند دریافت خسارت ایفا میکند. در این دسته از تصادفات، در صورت توافق طرفین و داشتن گواهینامه و بیمه معتبر، مراجعه مستقیم به شعب بیمه امکانپذیر است.
در تصادفات با خسارتهای سنگینتر، فراتر از سقف تعیینشده بیمه، کارشناسان پلیس با بهرهگیری از امکانات کروکی آنلاین، میزان خسارت و افت قیمت را ارزیابی میکنند. در صورت نیاز به بررسی دقیقتر، از نظرات کارشناسان رسمی یا مراکز تخصصی استفاده میشود.
به گفتهی رئیس مرکز مدیریت ریسک و تدوین مقررات بیمه مرکزی، قانون بیمه شخص ثالث از سال ۱۳۴۷ در کشور وجود دارد، اما تا کنون پرداخت خسارت افت قیمت به صراحت در آن ذکر نشده بود. تصویبنامه جدید هیئت وزیران، به این نقص قانونی پایان داده و کسر قیمت خودرو را به عنوان بخشی از خسارتهای مالی در نظر گرفته است. این دستورالعمل در ابتدا شامل خودروهای سواری و سواری کار میشود و به مدت یک سال به صورت آزمایشی اجرا خواهد شد. پس از ارزیابی عملکرد این طرح، امکان گسترش آن به سایر وسایل نقلیه، از جمله موتورسیکلتها، وجود دارد.
این دستورالعمل با همکاری نزدیک صنعت بیمه، کانون کارشناسان رسمی دادگستری، مرکز وکلا و پلیس راهنمایی و رانندگی تدوین شده است. در این دستورالعمل، نحوه محاسبه کسر قیمت با در نظر گرفتن ارزش خودرو، شدت آسیب دیدگی و سن خودرو (با سقف ۱۰ سال) تعیین شده است. خودروهای نوتر، ضریب بالاتری در محاسبهی افت قیمت خواهند داشت.