لزوم سرمایهگذاری در امر آموزش ایمنی معادن
## استخراج معادن: خطرات پنهان و راه حل های نوین
استخراج معادن از جمله فعالیت های اقتصادی پرخطر به شمار می رود که سهم قابل توجهی در اقتصاد کشور دارد. آمارها نشان می دهند که حوادث کار در معادن، پس از حوادث ساختمانی، بیشترین تلفات نیروی کار را به خود اختصاص داده است.
حوادث کار در معادن به هر میزان، زیان های اقتصادی جبران ناپذیری برای کارگر، کارفرما و جامعه به دنبال دارد. از جمله این زیان ها می توان به هزینه های درمانی، خسارت ناشی از توقف کار، و خسارت ناشی از از کارافتادگی اشاره کرد.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، با توجه به اهمیت ایمنی در معادن، پیشنهاد بهره گیری از زیرساخت های فنی و حرفه ای برای آموزش ایمنی به شاغلان این صنعت را مطرح کرده است.
وی با تاکید بر اهمیت آموزش های فنی و حرفه ای، به نقش صاحبان کسب و کارها به عنوان “ارباب اصلی آموزش” اشاره کرد. به گفته وی، صاحبان کسب و کارها به طور مستقیم با نیازهای نیروی کار و آخرین تحولات تکنولوژیکی آشنا هستند و می توانند در شناسایی و رفع نیازهای آموزشی نقش مهمی ایفا کنند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی با اشاره به نشست مختص معدن طبس، نیاز به به کارگیری زیرساخت های سازمان آموزش فنی و حرفه ای برای آموزش ایمنی در معادن را مطرح کرد.
به اعتقاد وی، معادن کشور باید هزینه آموزش ایمنی را بر عهده بگیرند و وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی با ارائه زیرساخت ها و تدوین محتوا و استانداردهای آموزشی در این زمینه ، مسئولیت خود را ایفا می کند.
وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بخش خصوصی را مسئول اصلی آموزش ایمنی در معادن دانسته و بر لزوم سرمایه گذاری در این زمینه تاکید کرده است.
**لزوم سرمایه گذاری در امر آموزش ایمنی معادن**
کارشناسان معتقدند آموزش نکات ایمنی به ویژه در معادن و شغل های مرتبط با آن ، از مواردی است که نباید از آن غافل شد.
**نظارت و بازرسی، ضروری برای پیشگیری از حوادث**
حمید حاج اسماعیلی، کارشناس روابط کار، با تاکید بر لزوم افزایش نظارت و بازرسی از معادن، بر ضرورت تجدیدنظر در صدور مجوز و پروانه بهره برداری از معادن به منظور ارتقای ایمنی در این صنعت اشاره کرد.
وی با بیان محدودیت در جذب و استخدام بازرسان کار، خواستار استفاده از ابزارها و فناوری های جدید به منظور انجام بازرسی های الکترونیکی و کاهش نیاز به حضور فیزیکی بازرسان شد.
به اعتقاد کارشناسان، فراهم کردن شرایط ایمنی و حفاظت فنی در کارگاه ها و معادن از وقوع بسیاری از حوادث کار جلوگیری می کند.
**نکات ایمنی و مقررات حفاظتی در معادن**
احمدرضا پرنده، مدیرکل بازرسی کار وزارت کار، از کارفرمایان، پیمانکاران، مسئولان فنی و ایمنی معادن و مهندسان ناظر معادن خواسته است تا با رعایت دقیق نکات کاربردی و مهم ایمنی و مقررات حفاظتی در معادن ، از هیچ کوششی در جهت حفظ سلامت نیروهای کار خود دریغ نکنند.
طبق ماده ۸۵ قانون کار، به منظور صیانت از نیروی انسانی و منابع مادی کشور، رعایت دستورالعمل هایی که از طریق شورای عالی حفاظت فنی و وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی تدوین می شود، برای کلیه کارگاه ها، کارفرمایان، کارگران و کارآموزان الزامی است.
آیین نامه ایمنی در معادن که با ۴۵۶ ماده در شورای عالی حفاظت فنی تهیه، تدوین و به تصویب وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی رسیده، به عنوان یکی از جامع ترین آیین نامه های حفاظت فنی و ایمنی مورد استفاده قرار می گیرد.