سخنگوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور، فرآیند نقل و انتقال املاک و زمینهایی که دارای سند مالکیت حدنگار سبز رنگ هستند را به تفصیل شرح داد.
اعظم قویدل در گفتوگو با اشاره به قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول که در تاریخ ۲۶ اردیبهشت ماه سال ۱۴۰۳ به تصویب رسیده است، اظهار داشت: با اجرایی شدن این قانون، تغییرات قابل توجهی در نحوه معاملات املاک و اراضی ایجاد شده است.
قویدل در خصوص معاملات املاکی که سند حدنگار سبز دارند، تاکید کرد: افرادی که قصد انجام معامله بر روی چنین املاکی را دارند، اعم از خریدار یا فروشنده، باید به این نکته توجه ویژه داشته باشند که به هیچ عنوان نباید نسبت به این املاک، معاملات عادی (غیررسمی) انجام دهند. صدور سند مالکیت سبز رنگ به این معناست که سند حدنگار پس از لازمالاجرا شدن قانون مذکور، یعنی از تاریخ سوم تیر ماه ۱۴۰۳ به بعد صادر شده است. در صورت بروز اختلاف ناشی از معاملات عادی بر روی این املاک، دعاوی حقوقی و کیفری مربوطه در هیچ یک از مراجع قضایی و حتی مراجع شبه قضایی و داوری قابل رسیدگی نخواهد بود.
سخنگوی سازمان ثبت اسناد و املاک کشور تصریح کرد: بر اساس قانون الزام به ثبت رسمی معاملات اموال غیرمنقول و آییننامه اجرایی ماده ۳ آن، طرفین معامله میتوانند مستقیماً به یکی از دفاتر اسناد رسمی مراجعه کرده و با در نظر گرفتن شرایط و توافقات فیمابین، از طریق تنظیم سند انتقال قطعی، سند انتقال با حق فسخ و یا تنظیم قولنامه رسمی نسبت به ثبت معامله خود اقدام کنند.

قویدل در ادامه، تنظیم قولنامه رسمی را یکی از موارد پیشبینی شده در قانون و آییننامه مذکور دانست و توضیح داد: چنانچه خریدار و فروشنده برای پرداخت ثمن معامله، زمان مشخصی را تعیین کردهاند و یا شرایطی وجود دارد که در حال حاضر فروشنده قصد انتقال قطعی ملک را به نام خریدار ندارد، میتوانند با مراجعه به دفتر اسناد رسمی نسبت به تنظیم قولنامه رسمی اقدام کنند. برای نخستین بار در قانون و آییننامه مربوطه، امکان تنظیم قولنامه رسمی در دفاتر اسناد رسمی پیشبینی شده است. بر اساس این قولنامه، مالکیت ملک از فروشنده به خریدار منتقل نمیشود، اما برای فروشنده محدودیت ایجاد میشود؛ به این معنا که پس از تنظیم قولنامه رسمی در دفاتر اسناد رسمی، فروشنده تا زمان فسخ آن، حق انجام معامله دیگری بر روی همان ملک را نخواهد داشت.