ساختمانهای کشور با چالشهای جدی روبرو هستند؛ چالشی که از طولانی شدن فرآیند صدور پروانهها تا رکود تورمی در بخش مسکن گسترده شده است. شهاب سعادتنژاد، رئیس انجمن سازندگان مسکن و ساختمان تهران، در نشست خبری اخیر خود به مشکلات عدیدهای اشاره کرد که گریبانگیر این صنعت حیاتی شده است. وی با اشاره به تشکیل کانون انجمنهای سازندگان از چندین انجمن مختلف، از تلاش برای رفع موانع پیش روی مهندسان، به ویژه در زمینه صدور پروانههای مهندسی خبر داد. به گفته وی، تأخیرهای قابل توجه در صدور پروانهها، باعث بروز چالشهای فراوانی شده و بسیاری از سازندگان را به مرز ابطال پروانهها و تغییر شغل سوق داده است.
سعادتنژاد با اشاره به عمر مفید ۲۵ ساله ساختمانها در ایران، بر لزوم افزایش این عمر مفید تا بیش از ۵۰ سال تأکید کرد. وی با بیان اینکه در برخی مناطق با تلاش مهندسان و شرکتهای سازنده، عمر مفید ساختمانها به ۳۰ سال رسیده است، افزایش عمر مفید ساختمانها به بیش از ۱۰۰ سال در کشورهای پیشرفته را یادآوری کرد و این را وظیفهای خطیر برای مهندسان و تشکلهای مرتبط دانست. تعهد شهرداری تهران برای صدور پروانه در مدت یک هفته نیز به واقعیت ۹ ماهه صدور پروانهها تضاد دارد.
وضعیت نامطلوب سازمان نظام مهندسی نیز از دیگر محورهای این نشست بود. محمدجواد کاشانی، فعال صنعت ساختمان، با ابراز نگرانی از وضعیت موجود، به ضعف عملکرد این سازمان و عدم تحقق جایگاه اصلی آن اشاره کرد. وی با طرح این سوال که خروجی سازمان نظام مهندسی در حوزههای فناوری، کارآفرینی و سایر زمینهها چه بوده است، به وجود ۲ هزار میلیارد تومان رسوبات بانکی و هزینههای سالیانه ۱۲۰ میلیارد تومانی پرسنل این سازمان اشاره کرد. این در حالی است که گردش مالی سالیانه سازمان حدود هزار میلیارد تومان برآورد میشود.
حسن کاظمی، عضو سابق هیئت مدیره سازمان نظام مهندسی، با اشاره به اهمیت مبحث ۲۲ (نگهداری و تعمیر ساختمان در مرحله بهرهبرداری) و تأثیر آن بر افزایش اشتغال و طول عمر مفید ساختمانها، به اختصاص یک چهارم بودجه کشور به ساخت و سازهای شهری اشاره کرد و بر اهمیت افزایش عمر مفید ساختمانها در افزایش بازدهی اقتصادی کشور تأکید نمود. رکود تورمی حاکم بر بازار مسکن و کندی سامانهها و درگاههای ساخت و ساز نیز از دیگر مشکلات مطرح شده در این نشست بود.