یزد، ۱۱ تیر ۱۴۰۳ – معاون آموزش متوسطه اداره کل آموزش و پرورش استان یزد، با تأکید بر لزوم اهتمام به بخش دانشآموزی برای تسلط کشور بر تکنولوژی هوش مصنوعی، از این فناوری به عنوان یک فرصت بزرگ اما چالشبرانگیز در حوزه آموزش یاد کرد. هادی مطهریان در گفتوگو با ایسنا اعلام کرد که یکی از راهبردهای اصلی آموزش و پرورش در زمینه هوش مصنوعی، آموزش برنامهنویسی به دانشآموزان و شناسایی و سرمایهگذاری بر استعدادهای آنهاست تا ایران به یک کشور تولیدکننده در این حوزه تبدیل شود.
مطهریان به دغدغههای اولیه معلمان در مورد چگونگی تسهیلگری و خلاقیتزایی هوش مصنوعی در آموزش اشاره کرد و افزود: “در همین راستا، استفاده از هوش مصنوعی در تدریس به عنوان یکی از برنامههای اصلی به تمام گروههای درسی و آموزشی اضافه شده است و تقریباً تمامی گروههای درسی با این تکنولوژی آشنایی اولیه پیدا کردهاند.”
وی بر اهمیت دو بعد در استفاده از هوش مصنوعی در حوزه دانشآموزی تأکید کرد: “اولین بعد، آشنایی با کاربردهای هوش مصنوعی است که مدارس دورههایی را در طول سال تحصیلی برای دانشآموزان برگزار میکنند. بعد دوم، هدفگذاری برای تسلط بر این تکنولوژی است.” مطهریان تصریح کرد که بسیاری از کشورهای دنیا هوش مصنوعی را به عنوان یک مولد و نه مصرفکننده میبینند و ایران نیز باید به این سمت حرکت کند تا بتواند جزو تولیدکنندگان این عرصه باشد.
آموزش برنامهنویسی از متوسطه اول؛ گامی به سوی تولید داخلی هوش مصنوعی
به همین منظور، یکی از راهبردهای کلیدی آموزش و پرورش، آموزش برنامهنویسی و مفاهیم آن به دانشآموزان دوره اول متوسطه است که از سال ۱۴۰۲ در دستور کار قرار گرفته است. مطهریان افزود: “دانشآموزان همچنین میتوانند در قالب طرح ایران دیجیتال و به صورت رایگان از طریق تلفن همراه، تمام آموزشهای لازم در خصوص زبانهای برنامهنویسی را فراگیرند و با مهارتهای حل مسئله و مهارتهای نرم آشنا شوند.”
وی تأکید کرد که از طریق آموزش برنامهنویسی، استعدادهای دانشآموزان در این حوزه شناسایی و کشف میشود و با سرمایهگذاری بر این استعدادها در آینده، ایران میتواند در حوزه هوش مصنوعی به یک کشور تولیدکننده تبدیل شود.
برنامههای جامع یزد و ورود هوش مصنوعی به کتب درسی
مطهریان به برنامههای جامع استان یزد در خصوص هوش مصنوعی نیز اشاره کرد و گفت: “در قالب کارگروه نوفاد (ستاد نوآوری و فناوری و اقتصاد دانشبنیان استانداری)، طرح جامع هوش مصنوعی در حال پیگیری است و آموزش و پرورش استان نیز برای راهبری این موضوع، ستاد سیاستگذاری استانی را در این حوزه تشکیل داده است.”
وی در خصوص ورود هوش مصنوعی به کتب درسی خاطرنشان کرد که این موضوع در سطح وزارتخانه و شورای عالی آموزش و پرورش در حال پیگیری است و سازمان تألیف کتب درسی نیز مسئول این امر است. تا زمان اصلاح کتب درسی، از ظرفیت ویژه برنامه درسی استفاده خواهد شد و مدارس میتوانند دو ساعت از برنامه دانشآموزان را به موضوعاتی مانند هوش مصنوعی اختصاص دهند.

معاون آموزش متوسطه آموزش و پرورش استان در پایان ابراز امیدواری کرد که با کمک تمامی اقشار جامعه، چالشهای هوش مصنوعی، به ویژه در بین دانشآموزان، مدیریت شود تا ضمن مهار تهدیدها و بهرهگیری از مزایای آن، دانشآموزان توانمندی برای آینده کشور تربیت شوند.