## دولت در صدد آزادسازی قیمت بنزین سوپر است
با تصویب هیات دولت، واردات و توزیع بنزین سوپر توسط شرکتهای خصوصی با قیمت آزاد مجاز شد. این تصمیم به معنای پایان یافتن بنزین سوپر با قیمت یارانهای 3500 تومان و عرضه آن با قیمتی بسیار بالاتر است.
طبق مصوبه دولت، شرکتهای خصوصی با دریافت مجوز از دولت، میتوانند بنزین سوپر را وارد و با قیمت آزاد در جایگاههای عرضه بنزین توزیع کنند.
اگرچه در حال حاضر تنها 5 درصد بنزین مصرفی کشور بنزین سوپر با قیمت 3500 تومان است و دولت سالیانه 2 میلیارد لیتر بنزین سوپر توزیع میکند، آزادسازی واردات آن احتمالاً به افزایش مصرف بنزین سوپر منجر خواهد شد.
از سوی دیگر، دولت سالانه 20 هزار میلیارد تومان یارانه برای بنزین سوپر پرداخت میکند که با آزادسازی قیمت آن، این 20 هزار میلیارد تومان از بودجه دولت حذف خواهد شد.
بعضی از کارشناسان، این اقدام دولت را گامی در جهت آزادسازی قیمت بنزین یا اعلام نرخ سوم میدانند، به ویژه پس از حذف یارانه سوخت هواپیما در بودجه 1404.
در حال حاضر قیمت هر لیتر سوخت هواپیما 30 هزار تومان است اما یارانهای که دولت به شرکتهای هواپیمایی میدهد، تنها 600 تومان برای هر لیتر بنزین است. به طور میانگین روزانه حدود 4 تا 4.5 میلیون لیتر سوخت جت در هواپیماهای مسافربری مصرف میشود که معادل 1.65 میلیارد لیتر در سال است. این میزان مصرف نشان دهنده پرداخت یارانه قابل توجه 1 میلیارد دلاری به ثروتمندان است که بار سنگینی بر دوش مالی دولت میگذارد.
در گام اول اصلاح یارانه انرژی ثروتمندان، دولت تصمیم گرفت قیمت بنزین هواپیما را از 600 تومان فعلی به 6600 تومان افزایش دهد.
حمید پورمحمدی، رئیس سازمان برنامه و بودجه، در نیمه آبان ماه امسال اعلام کرده بود که قیمت ابزار مهمی برای ایجاد تعادل در میزان عرضه و تقاضای انرژی (مانند برق و آب) و حل مشکل ناترازی است.
با توجه به اظهارات رئیس سازمان برنامه و بودجه، حذف یارانه سوخت هواپیما و همچنین حذف یارانه بنزین سوپر، نشان میدهد که دولت در حال اجرای برنامهای برای آزادسازی قیمت بنزین است.
البته برخی از کارشناسان این اقدام دولت را چنانچه هدف آن حذف یارانه انرژی ثروتمندان باشد، مثبت ارزیابی میکنند. گفته میشود که دولت در حوزه انرژی اقدامات دیگری در این راستا را نیز در دستور کار خود دارد.