مشکلات تکراری کمبود دارو برای بیماران تالاسمی تمامی ندارد
زمستان سخت بر بیماران تالاسمی سایه افکنده است؛ نگرانی از کمبود دارو و خون، سایه سنگینی بر زندگی این بیماران انداخته است. حذف احتمالی ارز ترجیحی برای داروها و تجهیزات پزشکی، کمبودهای موجود را تشدید کرده و آیندهای مبهم را پیش روی این افراد قرار داده است.
وضعیت بحرانی نظام سلامت کشور، با چالشهای متعددی دست و پنجه نرم میکند. کمبود منابع مالی، نیروی انسانی متخصص بهویژه پرستاران، گرانی خدمات درمانی و ناپایداری قیمت ارز در تأمین دارو و تجهیزات پزشکی، بحران موجود را عمیقتر ساخته است. این مشکلات در کنار چالشهای دیگری چون آلودگی هوا و بیماریهای فصلی، وضعیت را بسیار پیچیده کرده است.
کاهش ذخایر خون، زنگ خطری برای بیماران تالاسمی است. سازمان انتقال خون سالانه بیش از دو میلیون واحد خون دریافت میکند، اما مصرف خون در کشور به حدود سه میلیون واحد در سال میرسد. کاهش اهدای خون در فصل سرما، به دلیل عوامل مختلفی مانند سرما، آلودگی هوا و تعطیلات، باعث کاهش شدید ذخایر خونی شده است. این وضعیت بخصوص برای بیماران تالاسمی که ۳۰ درصد از ذخایر خونی کشور را مصرف میکنند، بسیار نگران کننده است. بیماران تالاسمی در صف انتظار دریافت خون قرار دارند و این کمبود در مناطق محروم و شمالی و جنوبی کشور شدیدتر است. اگرچه شبکه خونرسانی تلاش میکند کمبودها را جبران کند، اما وضعیت در تهران نیز رو به وخامت است. در صورت بروز بحران، جان بیماران تالاسمی و دیگر بیماران وابسته به خون اهدایی به خطر میافتد.
کاهش منابع مالی نظام سلامت و افزایش هزینههای درمان از جیب مردم، مشکلات را تشدید کرده است. بدهی انباشته دانشگاههای علوم پزشکی به مبلغ ۹۷ هزار میلیارد تومان و محدودیت اعتبارات بیمهها، وضعیت را بحرانیتر نشان میدهد. پرداخت ۶۶ درصد هزینه دارو و ۶۹ درصد هزینه آزمایشگاهها از جیب مردم، نشاندهنده بار سنگین هزینههای درمانی بر دوش مردم است. تغییر نرخ ارز ترجیحی برای دارو و تجهیزات پزشکی، ممکن است هزینههای درمان را بهطور چشمگیری افزایش دهد و پرداخت ماهانه بیماران تالاسمی را تا ۱۴ تا ۱۵ میلیون تومان برساند. تحریمها در پنج سال گذشته نیز به مرگ بسیاری از بیماران تالاسمی منجر شده است. کمبود داروهای ضروری مانند دیسفرال و جیدنیو برای بیماران تالاسمی نیز مشکلات را دوچندان کرده است. اگرچه سازمان غذا و دارو از ایجاد ذخیره استراتژیک دارو خبر داده است، اما توزیع عادلانه دارو نیز بسیار حائز اهمیت است.