## مستند “سنگها و آجرها”: روایت معماری و هویت در دو شهر
“سنگها و آجرها” مستندی است که با زبانی شخصی، داستان پیوند زندگی کارگردان، سعید شهپرنیا، با معماری دو شهر قزوین و رم را روایت میکند. قزوین، زادگاه او، و رم، شهری که هفده سال در آن زندگی کرده است.
شهپرنیا در این مستند، چشماندازهای خیرهکننده معماری این دو شهر را به تصویر میکشد و تلاش میکند تا زندگی خود را با تاریخ غنی این دو مکان گره بزند.
در این مستند، زیبایی و حافظه تاریخی، تعلق انسان به مکانهایی که شخصیت او را شکل دادهاند و ضرورت حفظ میراث شهری، به تماشاگران القا میشود.
“سنگها و آجرها” با گفتگو با معماران برجستهای همچون استادان ماسیمیلیانو فوکساس، مهدی مجابی، اردشیر شجاعی کاوه، مهرزاد پرهیزکاری، علیرضا خزائلی و امبرتو کروپی، به بررسی پیوند ناگسستنی هویت فردی و جمعی در بستر شهر و آثار تاریخی آن میپردازد.
شهپرنیا در گفتگو با خبرگزاری مهر، “سنگها و آجرها” را مستندی داستانی توصیف میکند که حاصل احساس عمیق او نسبت به حفظ بافت سنتی در شهرهای تاریخی است.
او در ادامه میگوید: “این مستند از منظر شخصی تدوین شده و به تاریخ غنی قزوین با قدمتی بیش از 1800 سال و رم با قدمتی بیش از 2800 سال اشاره دارد.”
شهپرنیا توضیح میدهد که با تغییر شکل بافت تاریخی شهرهای سنتی، او به اهمیت حفظ زیست تاریخی پی برده و به مطالعه و تحقیق در مورد بافت سنتی شهری روی آورده است.
او در ادامه میگوید: “بعد از مطالعه در مورد بافت تاریخی در قزوین و رم، تصمیم به تهیه عکس و مستند از این دو شهر گرفتم.”
نام مستند “سنگها و آجرها” از بافت تاریخی قزوین، آجر، و بافت تاریخی رم، سنگ، الهام گرفته شده است.
این هنرمند قزوینی عنوان میکند: “این مستند محصول مشترک بین حوزه هنری قزوین، کشور ایتالیا و من است که در روز 25 اکتبر ساعت 15:30 و روز 26 اکتبر در فستیوال سالن مکسی (MAXXI) اکران میشود.”
“سنگها و آجرها” در فستیوال جهانی رم ۲۰۲۴ پذیرفته شده و در ایتالیا نیز اکران میشود.
شهپرنیا میگوید: “هر سال مهمانان ویژه این جشنواره سلبریتیهای سینمای هالیوود هستند و ما در این جشنواره از سفارت ایران در ایتالیا و رایزن فرهنگی ایران نیز دعوت کردیم تا در این جشنواره حضور پیدا کنند.”
او میگوید: “در صورت امکان پس از جشنواره مستند “سنگها و آجرها” در ایران نیز اکران خواهد شد.”
شهپرنیا در پایان صحبتهایش میگوید: “ایران دارای هنرمندان شاخصی است که متاسفانه شناخته نشدهاند و برای شناساندن هنر آنها لازم است از آثار آنها حمایت شود.”