## خاموشی پاییزه؛ نتیجهی ناترازی در مدیریت انرژی
در حالی که اواسط پاییز به اوج خود رسیده است، شاهدیم که به جای بهرهمندی از هوای خنک پاییزی، به جای لذت بردن از گرمای منازل، شاهد قطعی برق برنامهریزی شده در سراسر کشور هستیم.
دولت این خاموشیها را با هدف جلوگیری از آلودگی هوا و جایگزینی مازوت با گاز طبیعی توجیه میکند. اما واقعیت این است که دلیل اصلی این قطعیها چیزی فراتر از آلودگی هوا است و ریشه در عدم مدیریت صحیح منابع انرژی و ناترازی در تأمین سوخت نیروگاهها دارد.
مرکز پژوهشهای مجلس شورای اسلامی در گزارشی به صراحت اعلام کرده است که کاهش ذخایر گازوئیل و نفت کوره نیروگاهها و افزایش ناترازی گاز، دلیل اصلی این خاموشیهای پاییزه است.
مالک شریعتی، عضو کمیسیون انرژی مجلس، با صراحت اعلام میکند که خاموشیها به بهانهی حذف مازوت و کاهش آلودگی هوای، آدرس غلطی است که دولت به مردم میدهد. او تاکید میکند که حتی اگر مازوت هم در نیروگاهها سوزانده میشد، باز هم شاهد خاموشی بودیم.
دلیل اصلی این خاموشی، عدم انجام وظایف مربوط به ذخیرهسازی سوخت، افزایش راندمان نیروگاهها و ارتقای کیفیت سوخت پالایشگاهها است.
این در حالی است که هشدارهای جدی نسبت به عدم ذخیرهسازی مناسب سوخت مایع در بخش نیروگاهی، از سوی برخی از نمایندگان مجلس مانند حسینعلی حاجی دلیگانی و عبدالحسین همتی، در ماههای گذشته به گوش مسئولان رسیده بود، اما ظاهرا این هشدارها جدی گرفته نشده است.
به گفتهی همتی، راههای مختلفی برای کاهش آلایندگی نیروگاهها وجود داشت، اما دولت به جای اتخاذ این راهکارها، با قطعی برق، به دنبال پاک کردن صورت مسئله بوده است.
مشکل قطعی برق تنها به عدم ذخیرهسازی سوخت مربوط نمیشود. افزایش مصرف گاز خانگی در فصل سرما و ناترازی در تولید و مصرف گاز نیز به این مشکل دامن میزند.
آمار نشان میدهد که سرعت رشد ذخایر نیروگاهی، به طور قابل توجهی کاهش یافته است. به طوری که در ماههای شهریور، مهر و آبان، میزان ذخیره گازوئیل نیروگاهها به طور روزانه کاهش یافته است.
این امر منجر به کاهش ۳۰ درصدی ذخیره گازوئیل نیروگاهها در مقایسه با سال گذشته شده است. به طوریکه بیش از ۸۰ درصد از ذخایر گازوئیل این نیروگاهها در حال حاضر خالی است.
این وضعیت میتواند منجر به خاموشی در ۱۰ هزار و ۵۰۰ مگاوات از ظرفیت برق کشور شود.
در این شرایط، عدم پیشبینی و برنامهریزی دقیق وزارتخانههای نفت و نیرو برای تأمین سوخت مورد نیاز نیروگاهها در فصل سرما، پرسشهای جدی را به وجود میآورد.
جا دارد کمیسیون انرژی مجلس، از وزرای نفت و نیرو بخواهد تا پاسخ دهند که چرا با وجود مشخص بودن چالش کسری مخازن ذخیره گازوئیل نیروگاهها از ابتدای دولت، تدبیری برای حل این مشکل اندیشیده نشده است؟
در همین ارتباط، قوه قضائیه نیز باید به عنوان مدعیالعموم وارد عمل شود و با برخورد بازدارنده و قاطع با ترک فعل وزرای نفت و نیرو، مسئولان را پاسخگو کند.