رشد چشمگیر پرداخت تسهیلات قانون جهش تولید مسکن/ سهم بانکها چه قدر است؟
بانکها تا پایان آبان ماه چه میزان تسهیلات مسکن پرداخت کردهاند؟
بر اساس گزارشهای اخیر، شبکه بانکی کشور از زمان اجرای قانون جهش تولید مسکن (مرداد ۱۴۰۰) تا پایان آبان ماه، بیش از ۴۲۷.۸ هزار میلیارد ریال تسهیلات به بخش مسکن اختصاص داده است. این رقم، پرداختها را در قالبهای مختلف از جمله ساخت مسکن شخصی، مشارکت در طرح ملی مسکن، پروژههای مسکونی شهری و روستایی، تامین ودیعه مسکن و جبران خسارتهای ناشی از حوادث غیرمترقبه در این حوزه پوشش میدهد.
مادهی چهارم قانون جهش تولید و تامین مسکن، بانکها و موسسات مالی را موظف کرده است تا حداقل بیست درصد از تسهیلات سالانه خود را با نرخ سود مصوب به بخش مسکن اختصاص دهند. این رقم در سال اول اجرا، حداقل ۳۶۰ هزار میلیارد ریال تعیین شده بود و در سالهای بعد با توجه به نرخ تورم افزایش خواهد یافت. برخی بانکهای تخصصی، به تشخیص بانک مرکزی، از این قانون مستثنی هستند.
تخصیص این تسهیلات با توجه به نیاز سالانهی مسکن و بر اساس برنامههای وزارت راه و شهرسازی انجام میشود. در صورت استفاده از منابع صندوق ملی مسکن به همراه منابع بانکی، نرخ سود بر اساس نسبت مشارکت هر دو تعیین میگردد. تسهیلات ساخت مسکن پس از پایان دوره مشارکت، به فروش اقساطی تبدیل میشود و تعهدات به خریدار منتقل میگردد. مدت کل مشارکت و فروش اقساطی ۲۰ سال است. مسئولیت پرداخت سود در صورت افزایش مدت زمان ساخت به دلیل کوتاهی سازنده، بر عهدهی وی خواهد بود.
بانکها مجاز به انتشار اوراق رهنی با رعایت ضوابط بانک مرکزی و سازمان بورس هستند. در صورت عدم رعایت تعهدات مربوط به این ماده، سازمان مالیاتی ۲۰ درصد از مبلغ تعهد انجام نشده را از بانکها دریافت و به صندوق ملی مسکن واریز خواهد کرد.
جدول توزیع تسهیلات تا پایان آبان ماه:
* ساخت مسکن خودمالکی: ۵۲.۵ هزار میلیارد ریال
* مشارکت در نهضت ملی مسکن: ۹۱.۹ هزار میلیارد ریال
* مسکن روستایی: ۶۷.۶ هزار میلیارد ریال
* ودیعه مسکن: ۶۲.۸ هزار میلیارد ریال
* حوادث غیرمترقبه: ۸ هزار میلیارد ریال
* مسکن شهری و روستایی (مجموع): ۲۱۲.۱ هزار میلیارد ریال
۵ بانک برتر در پرداخت تسهیلات:
* بانک مسکن: ۱۶۹.۴ هزار میلیارد ریال
* بانک ملت: ۵۴.۲ هزار میلیارد ریال
* بانک ملی ایران: ۴۸.۴ هزار میلیارد ریال
* بانک سپه: ۴۸.۲ هزار میلیارد ریال
* بانک تجارت: ۴۵.۲ هزار میلیارد ریال