در نشست نهم شورای اقتصاد که صبح دوشنبه، ۲۶ آذر ۱۴۰۳ با حضور معاون اول رئیس جمهور، جناب آقای محمدرضا عارف، برگزار شد، برنامههای کلیدی توسعه اقتصادی کشور مورد بررسی قرار گرفت. اهمیت استفاده از ظرفیت شرکتهای دانشبنیان و مراکز علمی-پژوهشی بهعنوان راهکاری اساسی برای خودکفایی فناورانه و رهایی از وابستگی خارجی به طور ویژه مورد تأکید قرار گرفت. آقای عارف با اشاره به موفقیتهای چشمگیر شرکتهای دانشبنیان در سالهای گذشته، بر لزوم گسترش همکاری با این بخش به عنوان پیشران توسعه پایدار تأکید کردند.
معاون اول رئیس جمهور ضمن اشاره به هزینههای سنگین عدم استفاده از فناوریهای نوین و نادیده گرفتن پتانسیل نخبگان ایرانی، بر الزام قانونی و ضرورت پیوست فناوری در تمامی طرحهای توسعهای تأکید کردند. این امر به عنوان موجب رشد و شکوفایی شرکتهای دانشبنیان خواهد شد.
در این جلسه، برنامههای وزارت نفت در خصوص توسعه میادین مشترک نفتی، بهویژه در مناطق آذر (ایلام) و مسجد سلیمان، مورد تصویب قرار گرفت. معاون اول رئیس جمهور ضمن اشاره به اهمیت اقتصادی این طرحها و نقش اساسی آنها در افزایش درآمدهای ملی، بر اجرای به موقع و شفاف این پروژهها بدون شعارزدگی تاکید داشتند. ایشان همچنین بر توجه ویژه به توسعه زیرساختها و رفاه مردم مناطق مذکور، به ویژه در مسجد سلیمان و ایلام قهرمان، تأکید کردند.
شورای اقتصاد سه طرح توسعه میادین نفتی آزادگان، آذر و مسجد سلیمان را با سرمایه گذاری کل ۱۲ میلیارد دلار تصویب کرد. این قراردادهای بلندمدت، در مجموع ۱۴۰ میلیارد دلار درآمد برای کشور در طول دوره اجرای قرارداد به ارمغان خواهند آورد. شایان ذکر است که استفاده از توانمندی شرکتهای داخلی و دانشبنیان در اجرای این طرحها جزء مهمترین شروط تصویب بوده است.
جزئیات طرحهای مصوب عبارتند از: طرح توسعه میدان آزادگان با هدف افزایش تولید ۱۷۶۵ میلیون بشکه نفت در سه سال؛ طرح بهبود و افزایش تولید میدان آذر با هدف افزایش ۱۷۷ میلیون بشکه نفت در ۲۰ سال و با یک میلیارد دلار سرمایه گذاری؛ و طرح توسعه میدان مسجد سلیمان با هدف افزایش ۲۱ میلیون بشکه نفت در ۲۰ سال و با ۲۵۷ میلیون دلار سرمایه گذاری.
همچنین، شورای اقتصاد اصلاحیهای در خصوص نرخ عوارض آزادراههای دولتی را تصویب کرد. این اصلاحیه با رویکرد عدالت و برابری در دریافت عوارض بر اساس میزان پیمایش آزادراهها طراحی شده و شامل تخفیفهای ویژه برای کاربران دائمی و مشتریان خواهد بود. بخشی از درآمد حاصل از این اصلاحیه برای هوشمندسازی سامانههای راهداری و توسعه فناوریها با اولویت استفاده از شرکتهای دانشبنیان اختصاص خواهد یافت.