## خام فروشی مواد معدنی؛ فرصتی از دست رفته برای اشتغال و پیشرفت
در شرایطی که کشور با چالش های اقتصادی متعددی دست و پنجه نرم می کند، برخی مسئولین به جای تمرکز بر حل مشکلات، با نگران کردن مردم از تحریم ها، سعی در انحراف افکار عمومی دارند. اما واقعیت این است که ریشه بسیاری از مشکلات اقتصادی کشور در جای دیگری نهفته است.
یکی از چالش های اساسی، خام فروشی منابع طبیعی به ویژه معادن است. سال هاست که ثروت های خدادادی کشورمان به صورت خام به خارج صادر می شوند و ارز حاصل از آن به جای سرمایه گذاری در داخل، صرف امور جاری و یا به جیب عده ای خاص سرازیر می شود. این در حالی است که با ایجاد صنایع تبدیلی و فرآوری می توان ارزش افزوده بسیار بیشتری ایجاد کرد و اشتغالزایی گسترده ای را به همراه داشت.
مخاطبان با راه اندازی پویشی با عنوان “عزم ملی برای مقابله با خام فروشی مواد معدنی” به این موضوع مهم اشاره کرده و عنوان کردند که خام فروشی، فرصت های شغلی زیادی را از بین می برد. در حالی که با فرآوری مواد معدنی در داخل کشور، می توان به ایجاد صنایع پایین دستی و بالادستی پرداخت و اشتغال را افزایش داد.
مقام معظم رهبری در دیدار با تولید کنندگان و فعالان اقتصادی، با تاکید بر اهمیت بخش معدن، فرمودند: “بخش معدن بخش مهمی است، یک وقتی با مسئول محترم صحبت بود که بخش معدن می تواند واقعا به طور کلی جای نفت را بگیرد، خب معلوم است که اهمیت نفت برای کشور چقدر زیاد است، ما اگر به معادن کشور برسیم، معادن کمیاب و بعضا نایاب در دنیا را ما در کشور داریم، اگر به اینها رسیدگی بشود، استخراج بشود، روی آنها کار بشود، خیلی برای کشور ثروت آفرین است و به پیشرفت کشور کمک کننده است، خب حالا فرض کنید که کسی بخواهد روی معدن کار کند، یک مانعی از یک طرف به وجود بیاید؛ اینها باید در داخل دولت حل بشود؛ یعنی بعضی از مشکلات و موانع مربوط به خود دولت است که اینها باید در آنجا حل بشود.”
به گفته سید مجتبی رضوی، کارشناس حوزه معدن، ذخایر عظیم معدنی در کشور نهفته است اما بخش خصوصی به دلیل وجود رانت شرکت های نیمه دولتی و دولتی، امکان استفاده از این بخش ها را ندارند. در صورتی که بخش خصوصی بتواند بعد از طی فراز و نشیب های بسیار به این صنعت وارد شود در بازار با چالش های بسیاری مواجه است.