مدیریت دولتی صنعت خودرو، ریشه اصلی مشکلات این بخش است. رضا علیزاده با انتقاد از دخالت مستقیم دولت در تولید و تجارت خودرو، بر این باور است که دولت نقش ناظر و سیاستگذار باید داشته باشد نه تولیدکننده. به گفته وی، تصدیگری دولت در این صنعت، نه تنها منجر به کارایی نشده، بلکه زمینه را برای فساد و سوءاستفاده فراهم کرده است. اختصاص بودجهی کلان برای واردات خودروهای خارجی نیز در حالی که تعادل عرضه و تقاضا برقرار نیست، باعث سودجویی دلالان و ضرر تولیدکنندگان و مردم خواهد شد. این وضعیت تا زمانی که دولت از نقش مدیریتی خود کنارهگیری نکند و به جای آن بر نظارت و هدایت صحیح این صنعت تمرکز نکند، ادامه خواهد داشت. تا زمانی که عرضه خودرو با نیاز بازار همخوانی نداشته باشد، چرخه معیوب واسطهگری و افزایش قیمتها ادامه پیدا خواهد کرد.
مطالب دیگر :
ارز ۲۸۵۰۰ تومانی حذف نمی شود/ از سیاست حذف ۴۲۰۰ درس گرفتیم
## بودجه ۱۴۰۴: جلوگیری از شوک به معیشت مردم و تعدیل نرخ ارز محمد قاسمی، سرپرست معاونت اقتصادی سازمان برنامه و بودجه، در نشست خبری تشریح لایحه بودجه ۱۴۰۴، با تاکید بر جلوگیری از وارد شدن شوک به معیشت مردم، به سیاست های دولت در زمینه نرخ ارز و قیمت…
تصویب سند راهبردی و عزم ملی بر توسعه فرهنگ تدبر در دومین جلسه ستاد ملی راهبری تدبر در قرآن کریم
## گامی نو در جهت ترویج تدبر در قرآن کریم رئیس شورای توسعه فرهنگ قرآنی در جلسه ستاد ملی راهبری تدبر در قرآن کریم، بر ضرورت گسترش تدبر در جامعه و ارتقای سطح بهرهمندی از قرآن کریم تاکید کرد. وی با اشاره به رهنمودهای مقام معظم رهبری، بر لزوم ایجاد…
برونرفت از معضل مسکن با فرمول توسعهگرها
چالش مسکن در ایران: راهکارهای نوین و نقش بخش خصوصی مسئله تامین مسکن، بهویژه برای اقشار متوسط و کمدرآمد، همواره دغدغهی اصلی سیاستگذاران بوده است. با یک جستجوی ساده در اینترنت، به حجم انبوهی از سخنرانیها و برنامههای مرتبط با این موضوع برمیخوریم. اما واقعیت این است که تجربهی چند…