تغییرات جدید در نحوه فروش ارز حاصل از صادرات؛ الزام فروش در مرکز مبادله
بر اساس مصوبات اخیر کارگروه ارز حاصل از صادرات، تغییرات مهمی در نحوه فروش ارز حاصل از صادرات اعمال شده است. از جمله مهمترین این تغییرات، الزام فروش ارز حاصل از صادرات همه صادرکنندگان مشمول بند (۱) ماده (۸) آیین نامه اجرایی ارز حاصل از صادرات در بازار ارز تجاری مرکز مبادله ارز و طلای ایران از تاریخ ۱۴۰۳/۱۱/۰۱ است.
این تصمیم با هدف ساماندهی بازار ارز و جلوگیری از نوسانات غیرضروری اتخاذ شده است. همچنین، برای صادرکنندگانی که از محل ورود موقت ماده ۵۱ قانون امور گمرکی اقدام به صادرات کرده اند، تسهیلاتی در نظر گرفته شده است. این دسته از صادرکنندگان میتوانند با ارائه درخواست به گمرک ورود موقت کننده، از برخی محدودیتهای تجاری معاف شوند.
دیگر مصوبات این جلسه شامل موارد زیر است:
- تعیین مهلت برای اصلاح اطلاعات صادراتی: صادرکنندگانی که ارزش پایه صادراتی آنها اصلاح شده است، تا پایان سال ۱۴۰۲ فرصت دارند تا درخواست اصلاح اطلاعات خود را به سازمان توسعه تجارت ارسال کنند.
- مسدود شدن دسترسی به کوتاژهای صادراتی: دسترسی به کوتاژهای صادراتی متعهدین ارزی سالهای ۱۴۰۰-۱۳۹۸ به منظور فروش حواله ارزی در سامانه نیما و فروش اسکناس در سامانه سنا مسدود خواهد شد.
- معافیت از تعهدات ارزی برای برخی صادرکنندگان: شناسههای ملی که جمع صادرات سالهای ۱۳۹۷ تا پایان سال ۱۴۰۲ آنها به میزان ۱۰۰۰۰ یورو و کمتر است از شمول تعهدات ارزی حاصل از صادرات خارج میشوند.
- تمدید مهلت بازگشت ارز حاصل از صادرات سال ۱۴۰۲: دسترسی به پروانههای صادراتی سال ۱۴۰۲ به منظور بازگشت ارز حاصل از صادرات تا سقف ۱۵ ماه تمدید شد.
این تغییرات نشان میدهد که سیاستگذاران در تلاش هستند تا با اعمال نظارت بیشتر بر بازار ارز و ایجاد شفافیت در این حوزه، به ثبات بیشتر در بازار ارز دست پیدا کنند. همچنین، تسهیلاتی که برای برخی از صادرکنندگان در نظر گرفته شده است، میتواند به بهبود فضای کسب و کار و افزایش صادرات کمک کند.