بورس در سودای فتح قله ۷ماهه
تحلیلگران بازار سرمایه پیشبینی اخیر رشد شاخص بورس تهران را تا سطح ۲ میلیون و ۳۰۰ هزار واحد، دور از انتظار میدانستند. در دوم آبان ماه، شاخص به کف ۱ میلیون و ۹۷۰ هزار واحد رسید؛ ارزش بازار به حدود ۱۰۵ میلیارد دلار و نسبت قیمت به سود (P/E TTM) به پایینترین سطح چند سال اخیر یعنی ۵.۵۶ واحد افت کرد. این شرایط، با کاهش ریسکها و تنشهای سیاسی و اقتصادی، زمینه را برای رشد قابل توجه بازار فراهم کرد.
بازار سهام در ماه گذشته روند بهبودی خود را آغاز کرد و بخشی از زیان سهامداران خرد جبران شد. شاخص کل بورس تهران دیروز با افزایش ۱.۰۸ درصدی به ۲ میلیون و ۲۸۲ هزار واحد رسید. رشد همزمان شاخص هموزن به همین میزان (ورود به کانال ۷۲۷ هزار واحد) و رشد ۰.۶۸ درصدی شاخص فرابورس، نشان از بهبود کلی بازار دارد.
ارزش معاملات روز گذشته به ۸۲۰۰ میلیارد تومان رسید که سومین رقم بالای معاملات در سال جاری محسوب میشود. در ماههای اخیر، رشد شاخص همیشه با افزایش ارزش معاملات همراه نبوده است؛ اما همزمانی رشد شاخص و افزایش قابل توجه ارزش معاملات، امیدها به استمرار روند صعودی را تقویت کرده است. به نظر میرسد در صورت عدم وقوع رویدادهای غیرمنتظره داخلی یا خارجی، بورس تهران به ارتفاعات بالاتری دست یابد.
از دوم آبان، در ۲۱ روز معاملاتی، شاخص کل در ۱۷ روز افزایش یافت و تنها ۴ روز افت کرد. در ۱۱ روز معاملاتی اخیر، ۱۰ روز مثبت بوده و بازدهی ۱۵.۸ درصدی را از کف آبان ماه نشان میدهد. شاخص هموزن نیز ۱۱ درصد و شاخص فرابورس ۷.۱ درصد رشد داشتهاند. این امر موجب مثبت شدن بازدهی کلی شاخص از ابتدای سال شده است. روند صعودی در دو هفته اخیر ادامه یافته و انتظار میرود این روند در هفته جاری نیز حفظ شود.
شاخص کل بورس تهران در اردیبهشت ماه به ۲ میلیون و ۳۱۶ هزار واحد رسید. اکنون تنها ۱.۵ درصد تا رسیدن به این سطح فاصله دارد. با توجه به پتانسیل بازار، احیای مجدد این سطح دور از انتظار نیست. رشد قابل توجه در انتخابات ریاست جمهوری تیرماه تا ۲ میلیون و ۲۲۹ هزار واحد به دلیل ریسکهای بنیادی پایدار نبود. آبان ماه معمولا ماه پربازدهای برای بورس تهران بوده است؛ ماه گذشته شاخص ۱۲.۵ درصد رشد کرد و در سال ۱۴۰۱ نیز روند صعودی از آبان آغاز و تا اردیبهشت ۱۴۰۲ ادامه یافت.