آمار تکاندهنده سوختگی در ایران: فاجعهای قابل پیشگیری
جمهوری اسلامی ایران سالانه شاهد رقم قابلتوجهی از تلفات و معلولیتهای ناشی از سوختگی است. بر اساس اظهارات رئیس هیئت مدیره انجمن سوختگی ققنوس، محمدجواد فاطمی، این آمار به مراتب بالاتر از میانگین جهانی است. در نشست خبری اخیر خود، وی از حدود ۳۰ هزار مورد سوختگی در سال خبر داد که منجر به ۳ هزار مرگ و میر میشود؛ رقمی دو برابر آمار جهانی. ده درصد از این مصدومین نیز دچار نقص عضو دائمی میشوند. این بحران هشت برابر میانگین جهانی بروز سوختگی را نشان میدهد.
فاطمی با تاکید بر عدم وجود متولی واحد برای موضوع سوختگی در وزارت بهداشت، به توزیع ناهمگون این آسیب اشاره کرد. مردان به دلیل حوادث شغلی، بیشترین قربانیان را تشکیل میدهند و پس از آن زنان و کودکان به ترتیب به دلیل تماس با شعله و مایعات داغ در معرض خطر قرار دارند.
حل این معضل ملی، به گفته فاطمی، در گرو اولویتبخشی به پیشگیری است. افزایش تختهای بیمارستانی راهکاری نیست و باید با آموزش، قانونگذاری و استانداردسازی به مبارزه با این پدیده پرداخت. کشورهای موفق در این زمینه، سرمایهگذاری سنگینی در آموزش عمومی و تخصصی داشتهاند.
فاطمی بر لزوم آموزش همگانی تاکید کرد؛ از بستههای آموزشی برای والدین در خصوص مراقبت از کودکان تا آموزش در محیطهای کاری برای پیشگیری از حوادث شغلی. وی همچنین از کمبود و عدم اجرای قوانین موجود انتقاد کرد و خواستار قانونگذاری و نظارت دقیقتر بر اجرای قوانین شد. استانداردسازی اماکن، وسایل نقلیه و تجهیزات نیز از دیگر ضروریات عنوان شده است. عدم استانداردسازی به حوادثی نظیر آتشسوزی در بیمارستانها حتی با کیفیت بالا نیز دامن میزند.
فاطمی به نگرش منفی برخی افراد جامعه نسبت به افراد دچار سوختگی اشاره کرد و بر اهمیت حمایت مالی و معنوی از این افراد و خانوادههایشان، بهویژه زنان، تاکید کرد. وی همچنین به کمبود آمار دقیق سوختگی به دلیل مراجعه به مراکز درمانی خصوصی و طب سنتی اشاره نموده و خواستار ثبت دقیقتر این آمار شد.
فاطمی با اشاره به سیستم سطحبندی خدمات سوختگی در ترکیه، به فقدان اجرای صحیح این سیستم در ایران اشاره کرد. وی همچنین از کمبود امکانات و تمایل دانشگاههای علوم پزشکی به تغییر کاربری بخشهای سوختگی انتقاد کرد و تنها به چند مرکز سوختگی فعال در کشور اشاره نمود.