اظهارات وزیر اقتصاد قیمت ارز را صعودی کرد

نوسانات ارزی و سیاست‌های اقتصادی دولت، سوژه داغ رسانه‌ها

روزنامه جوان در گزارشی انتقادی، مواضع متغیر وزیر اقتصاد، آقای همتی، را مورد بررسی قرار داد. همتی که در دولت قبل از سیاست‌های ارزی خاص انتقاد می‌کرد، اکنون با افزایش نرخ دلار موافقت نشان می‌دهد. اعلام نظر او درباره دلار ۷۳ هزار تومانی، باعث جهش قیمت و سوءاستفاده دلالان شد.

با توجه به رکوردشکنی‌های اخیر نرخ دلار، انتظار می‌رود وزارت اقتصاد و بانک مرکزی توضیحات شفافی درباره این وضعیت ارائه دهند. اظهارات اخیر آقای همتی مبنی بر پذیرش ضمنی نرخ ۷۳ هزار تومان برای دلار، در تضاد آشکار با انتقادات پیشین وی از سیاست‌های ارزی دولت سیزدهم است. پیش‌تر، همتی در پیامی خطاب به رئیس جمهور، از نگرانی فعالان اقتصادی درباره وضعیت بازار ارز و تاثیر منفی آن بر معیشت مردم ابراز نگرانی کرده بود. وی در پیام دیگری، ثابت نگه داشتن نرخ ارز ترجیحی و نرخ نیما را عامل اصلی جهش ۳۰ درصدی قیمت دلار به ۶۵ هزار تومان در ابتدای سال ۱۴۰۳ دانسته و آن را سیاستی اشتباه خوانده بود.

روزنامه وطن امروز نیز در گزارشی با عنوان “بازی وزیر با بازار ارز”، به تاثیر اظهارات همتی بر افزایش قیمت دلار از ۷۶ هزار تومان به بیش از ۷۸ هزار تومان اشاره کرد. وزیر اقتصاد در مجلس اعلام کرده بود که دولت دلار را با قیمت ۴۰ هزار تومان ارائه می‌دهد، اما بسیاری از کالاها با قیمت ۷۰ تا ۸۰ هزار تومان در بازار به فروش می‌رسند. وی ثابت نگه داشتن نرخ دلار را عامل افزایش فساد و کاهش صادرات دانسته و افزایش فاصله قیمت دلار در بازار آزاد با نرخ دولتی را زمینه‌ساز سفته‌بازی و عدم کنترل بازار توسط بانک مرکزی عنوان کرده است.

اجرای نرخ‌گذاری ارز توافقی و مجوز افزایش قیمت ارز در بازار آزاد، نگرانی‌ها درباره افزایش شکاف بین درآمدها و هزینه‌ها را تشدید کرده است. از سرگیری معاملات ارز توافقی، قیمت دلار را در ۳ آذر به حدود ۷۶ هزار تومان رساند که نسبت به مرداد ماه، ۲۵ درصد افزایش نشان می‌دهد. ادامه این روند، احتمال افزایش بیشتر قیمت دلار و تشدید انتظارات تورمی را افزایش می‌دهد.

اگر وزیر اقتصاد همچنان بر مدیریت قیمت ارز خارج از بازار آزاد اصرار کند، انتظارات تورمی اثرات منفی بر جامعه و اقتصاد خواهد گذاشت. لذا دخالت رئیس جمهور و برنامه‌ریزی برای حمایت از اقشار کم‌درآمد، به ویژه کارگران، ضروری به نظر می‌رسد. تاکنون دولت در این زمینه اقدامی انجام نداده است. رشد قیمت ارز، با توجه به وارداتی بودن بسیاری از کالاهای اساسی، بر قیمت این کالاها نیز تاثیر می‌گذارد. سیاست‌های نادرست دولت در زمینه جابجایی کالاها به بازار ارز توافقی و افزایش قیمت ارز نیمایی، باعث گرانی دلار در بازار آزاد و افزایش تورم شده است. در حالی که دولت وعده کاهش شکاف طبقاتی را داده، اما گزارش مرکز آمار از باقی ماندن تورم در حدود ۳۳ درصد حکایت دارد، این در حالیست که هنوز تاثیر کامل افزایش قیمت ارز بر تورم مشاهده نشده است.

پایگاه خبری پارسی خبر

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *