## راهکارهای دسترسی به مسکن، چالشها و فرصتها
میز اقتصاد امروز با حضور متخصصان حوزه مسکن به بررسی راهکارهای دسترسی به مسکن پرداخت. در این برنامه، مسعود بیات منش، معاون مسکن و ساختمان وزیر راه و شهرسازی، مجتبی یوسفی، عضو کمیسیون عمران مجلس و مجتبی جوزی، رئیس انجمن سازندگان صنعت ساختمان، نظرات خود را در این خصوص ارائه دادند.
بیات منش با اشاره به ساخت 200 هزار واحد مسکونی در روستاهای کشور، بر اهمیت تولید انبوه در تامین مسکن تاکید کرد. وی با بیان اینکه قوانین جدید مجلس در این زمینه امیدوار کننده است، وضعیت فعلی مسکن را نگران کننده توصیف کرد و از کاهش توان مالی خانوارها به دلیل تورم و افزایش شیب درصد مسکن در سبد خانوار خبر داد.
معاون وزیر راه و شهرسازی، با اشاره به برنامه هفتم توسعه که برای دهکهای مختلف جامعه مسکن پیشبینی کرده، بر اهمیت همکاری بخش خصوصی و تسهیلگری در این زمینه تاکید کرد. وی همچنین به موضوع کوتاه شدن زمان صدور مجوز ساخت و ساز اشاره کرد و اعلام کرد که دولت موظف است این زمان را به سه ماه کاهش دهد. بیات منش با بیان اینکه این زمان به همکاری شهرداریها بستگی دارد، از برنامههای مشترک وزارت راه و شهرسازی، انجمن انبوهسازان و شهرداریها برای تسهیل این فرآیند خبر داد.
معاون وزیر در ادامه به عدم همکاری بانکها در تامین مالی مسکن اشاره کرد و گفت که بانکها تنها 10 درصد از تعهدات قانونی خود در این زمینه را انجام دادهاند. وی همچنین به عدم پرداخت بدهی بانکها به صندوقهای مسکن اشاره کرد و تاکید کرد که بدون همکاری بانکها، پیشبرد پروژههای مسکونی امکانپذیر نیست.
یوسفی، عضو کمیسیون عمران مجلس، با بیان اینکه مجلس برای کاهش شاخص دسترسی به مسکن، قوانینی را تصویب کرده، بر اهمیت ثبت معاملات در سامانه املاک و اسکان و اصلاح نقاط ضعف موجود در قانون تاکید کرد. وی از عدم پرداخت تسهیلات ساخت مسکن به میزان 20 درصد توسط شبکه بانکی خبر داد و بر لزوم اجرای قانون جهش تولید مسکن و عدم تداوم کمکاری بانکها در این زمینه تاکید کرد.
جوزی، رئیس انجمن سازندگان صنعت ساختمان، با بیان اینکه مسکن بزرگترین زنجیره شاخص را در اقتصاد دارد، بر اهمیت افزایش عرضه مسکن و متناسب سازی شاخصهای اقتصادی آن با سطح مطلوب تاکید کرد. وی با اشاره به برنامه هفتم توسعه، بر اهمیت شناخت توسعهگر در حوزه مسکن تاکید کرد و آن را راه حلی برای حل مشکلات این حوزه دانست.